Fasader

Fasader bygger på idéen om dekonstruktion, att hitta underliggande antaganden och placera byggnader i en ny kontext. 

I detta projekt vill jag utforska idén om staden och dess byggnader. Genom att skära i bilderna, bygga upp arkitektoniska modeller och placera dem i kluster eller individuellt formas nya landskap och konnotationer. Det finns en förgänglighet i användandet av pappersmodeller som material och i staden som fenomen. Olika lager kan adderas eller subtraheras. Med skuggor kan de arkitektionsika formerna låta oss se byggnaderna från nya perspektiv.   

VERKINDEX
Titel Fasader
Mått 70×50 cm
Teknik Pigmentutskrift, Canson Infinity Photo Satin Premium RC, 270g
År 2020
Upplaga 3
Pris 6000 kr


Bild på Alexandra Lige Berglund

Alexandra Lige Berglund är uppvuxen i Hässleholm och har arbetat inom film och i kulturvärlden de senaste åren. Hon har en BFA i konsthistoria och visuella studier och en MFA i film- och mediaproduktion. I sina arbeten försöker hon fånga essensen av varandet och letar efter arkitektoniska kompositioner av former, linjer och material som kan representera olika lager av att tillhöra en stad.

Webb alexandralige.com
Mejl alexandraligeberglund@gmail.com
Instagram @alexandralige

10 svar på ”Fasader”

Problematiserandet kring vad en stad är belyser du på ett spännande
och lekfullt sätt när du skalar
ner byggnaderna. Snyggt!

Jag gillade dina fint utskurna detaljer på den plana ytan. Och skrattade när jag såg skuggor som var självständiga och inte liknade sina original… Är vi våra skuggor? hm… Härligt Alexandra!

Vilken bra idé! Och snyggt genomfört. De vill man ju se IRL, egentligen, men fin utställning även online. Kram

Det har varit så spännande att följa att från först ha sett dina bilder och lyssna på dina tankar till att se det slutliga resultatet som är så oerhört dynamiskt i sin enkelhet och sin komplexitet!

I kontrasten mellan utklippen av de senmoderna fasaderna och det skarpa ljuset skymtar ett dubbelsidigt, mjukare bildspråk som påminner om Bauhausskolan (särskilt i första bilden). Fascinerande hur distinkt ljussättning och god bildkomposition lyckas gestalta progressionen i modern arkitektur, från tidig funktionalism till strukturalism, genom ett skuggspel. Ur de svartvita utklippen framträder även en sorts urban melankoli, där byggnaderna blottläggs och ensamheten tornar upp sig i långa skuggor – inte minst i de kompositioner där byggnaderna gestaltas i grupp. Starkt!

Intressant och spännande, speciellt när man hört din berättelse kring projektet. Ska bli kul att följa dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *